Verschil boekhouder en accountant

De begrippen “boekhouder” en “accountant” worden vaak door elkaar gehaald. Er bestaat echter wel degelijk verschil tussen beide beroepen. Wat dat is leggen we je uit op deze pagina!

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden van je dagelijkse financiële administratie, ook wel de financiële boekhouding genoemd. De taak van de boekhouder is om hierin alle financiële transacties overzichtelijk weer te geven, zodat je deze kan gebruiken als sturingsinformatie of voor je belasting.

Wat is een accountant?

Een accountant start daar waar de boekhouder stopt, hij is een financieel adviseur. Dit kan zowel particulier als zakelijk zijn. De account heeft als doel jouw financiën, op basis van je financiële administratie, zo overzichtelijk en gunstig mogelijk te organiseren. Dit kan door het geven van belastingadvies of mee te denken over je vermogensbeheer. Hiervoor zal de accountant de financiële administratie ook controleren en op basis daarvan adviezen geven.

Dus wat is het verschil?

Waar de boekhouder meer een uitvoerende rol heeft, is de accountant ingesteld op controle & advies op basis van de  financiële administratie. Je belt dus de boekhouder om de financiële administratie in het grootboek te verwerken en de BTW- of loonbelastingaangifte te doen. De accountant bel je om je jaarrekening te laten samenstellen of controleren of financieel en/of fiscaal advies.

In de praktijk

In de praktijk is het natuurlijk handig als de persoon die je financiën bijhoudt ook met je kan meedenken en adviseren. Daarom zijn de meeste accountants ook in staat je boekhouding te doen. Binnen een accountantskantoor kan het natuurlijk voorkomen dat dit door verschillende personen uitgevoerd wordt.

Wat heb ik nodig?

Heb je slechts een kleine onderneming, zonder organisatorisch, fiscale uitdagingen en heb je zelf genoeg tijd (en kennis) om je financiën te monitoren? Dan is een boekhouder voldoende. Maar in de praktijk valt er bijna altijd veel te winnen met de inzet van een accountant. Wij zullen de meeste bedrijven daarom een accountant aanraden. Als privé persoon kan dit ook nuttig zijn, met name wanneer er sprake is van een groter vermogen om te beheren.

Swart&Co: accountant & boekhouder

Bij Swart&co kunnen we je vanuit beide rollen helpen. Neem dus gerust contact op voor meer informatie over de mogelijkheden!