Zzp’ers inhuren in 2025? Dit moet je weten om boetes te voorkomen

Url gekopiëerd!
Zzp’ers inhuren in 2025? Dit moet je weten om boetes te voorkomen

Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer volledig op schijnzelfstandigheid onder de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Huur je zzp’ers in, maar ziet de Belastingdienst hen als werknemers? Dan riskeer je een naheffing – en vanaf 2026 zelfs boetes. Veel ondernemers vragen zich dan ook af: kan ik nog wel met zzp’ers werken?

Strengere controles, grotere risico’s

Hoewel de wet zelf niet is veranderd, is de handhaving sinds 2025 flink aangescherpt. Waar de Belastingdienst voorheen nauwelijks optrad, neemt de kans op controle nu fors toe. En de financiële gevolgen kunnen groot zijn.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim vier op de tien bedrijven verwachten minder zzp’ers in te huren in 2025, vooral in sectoren als bouw, horeca en landbouw. Toch is werken met zelfstandigen nog steeds mogelijk, mits je de samenwerking zorgvuldig vormgeeft en risico’s op schijnzelfstandigheid vermijdt.

contract

Check je arbeidsrelatie

Neem samen met je zzp’er de samenwerking onder de loep. De keuzehulp voor het juiste contract van de Rijksoverheid kan een goed startpunt zijn. Maar let op: niet alleen het contract telt, ook de praktijk. Je kunt een waterdicht contract hebben, maar als je een zzp’er behandelt als een werknemer, weegt dat zwaarder. Zorg daarom voor duidelijke afspraken en voorkom vrijblijvende overeenkomsten. Een offerte met alleen een ‘akkoord’ van de opdrachtgever is bijvoorbeeld niet voldoende. Leg afspraken goed vast.

Zzp’er of werknemer? Dit zijn de verschillen

De Belastingdienst beoordeelt schijnzelfstandigheid aan de hand van verschillende factoren. Een belangrijk aspect is de mate waarin de werkzaamheden van de zzp’er zijn ingebed in de organisatie. Als de zelfstandige taken uitvoert die behoren tot de kernactiviteiten van je bedrijf en op dezelfde manier werkt als je werknemers, kan dat wijzen op een dienstverband. Zo is een loodgieter die het toilet van een administratiekantoor repareert, duidelijk een opdrachtnemer. Maar als datzelfde bureau een freelance administrateur inschakelt die dezelfde werkzaamheden verricht als de vaste medewerkers, ligt de situatie anders en kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

teamoverleg
teamoverleg
quote DBA

Daarnaast speelt de manier waarop de zzp’er wordt behandeld binnen het bedrijf een grote rol. Moet de zelfstandige zich houden aan vaste werktijden en deelnemen aan teamoverleggen? Krijgt hij of zij een kerstpakket of een intern e-mailadres, alsof het een reguliere werknemer is? Dit zijn signalen dat de zzp’er mogelijk niet als echte zelfstandige wordt gezien. Om die reden is het belangrijk dat een zzp’er zich duidelijk als externe partij profileert, bijvoorbeeld door een apart e-mailadres te gebruiken en niet als een interne medewerker te worden gepresenteerd.

Ondernemerschap en financieel risico

Een zelfstandige hoort ondernemersrisico te dragen. Dit betekent dat een zzp’er meerdere opdrachtgevers heeft en zelf zorgt voor nieuwe opdrachten. Als een zzp’er geen financieel risico loopt, bijvoorbeeld omdat jij betaalt bij fouten of wanbetaling door jouw klanten, kan dat wijzen op een dienstverband.

Wat als er sprake is van schijnzelfstandigheid?

Blijkt uit je analyse dat je zzp’er eigenlijk een werknemer is? Dan zijn er verschillende opties:

Aanpassen van de opdracht

  • Maak de opdracht resultaatgericht met een duidelijke begin- en einddatum.
  • Spreek een vaste prijs af, in plaats van betaling per uur.

Arbeidsovereenkomst aanbieden

  • Overweeg een contract met flexibele voorwaarden als de zzp’er dat wenst.

Alternatieve oplossingen

  • Denk aan het inhuren van een uitzendkracht of detachering als een vast dienstverband niet haalbaar is.

Wacht niet te lang

Het tijdperk van ‘het zal wel loslopen’ is voorbij. Nu is het moment om je samenwerking met zzp’ers goed te regelen. Want als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een dienstverband, kun je flinke naheffingen en boetes verwachten. Voorkom verrassingen en zorg dat je afspraken helder en juridisch waterdicht zijn.

Meer informatie?

Pauline Bloemberg-Hirs helpt je verder.
Vul het formulier in of neem direct contact op!

Pauline Bloemberg-Hirs

Pauline Bloemberg-Hirs

Partner

Stel je vraag

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.