Voorjaarsnota 2024: Belangrijke veranderingen voor salarisadministratie en werkgevers

Url gekopiëerd!
Voorjaarsnota 2024: Belangrijke veranderingen voor salarisadministratie en werkgevers

De Voorjaarsnota is gepubliceerd en brengt een flink aantal veranderingen met zich mee die van belang zijn voor salarisadministrateurs en werkgevers. We nemen je mee langs de belangrijkste ontwikkelingen.

Herstelmaatregelen voor de WIA

De overheid gaat een reeks noodzakelijke herstelmaatregelen treffen binnen de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Zo worden fouten hersteld in de berekening van het dagloon over de periode 2020-2024. Ook volgt een aanpassing naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak over perioden zonder loon. Daarnaast worden fouten in de jaarlijkse indexatie van WIA-uitkeringen tussen 2006 en 2022 rechtgezet. Om de werkdruk bij het UWV te verlagen, komen er maatregelen zoals een versimpelde keuring voor mensen boven de 60 jaar, extra financiële middelen en de mogelijkheid om voorschotten kwijt te schelden.

kluisje met euro's

Hervormingen in de Werkloosheidswet

In het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat vanaf 2027 bespaard wordt op de Werkloosheidswet (WW). Dit gebeurt door de maximale duur van de WW-uitkering te verkorten van 24 naar 18 maanden. Omdat deze maatregel pas na anderhalf jaar effect heeft, ontstaat er in 2027 en 2028 nog een tekort, maar vanaf 2029 levert het structureel een besparing op.

Volgen van adviezen van OCTAS

De aanbevelingen van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) worden verder uitgewerkt. Hiervoor is structureel 197 miljoen euro gereserveerd.

Veranderingen in de inkomstenbelasting

Een geplande verlaging van de inkomstenbelasting wordt minder diep doorgevoerd dan eerder was voorzien. Hierdoor stijgt de belastingdruk voor werkenden met een geschatte opbrengst van 1,3 miljard euro.

planbord
man met laptop
ondernemer met plannen

Stimuleringsmaatregelen voor startups en scale-ups

Voor startups en scale-ups komt er een nieuwe fiscale regeling die werknemersopties aantrekkelijker maakt. Werknemers hoeven pas belasting te betalen bij daadwerkelijke verkoop van aandelen, en dan slechts over 65% van de waarde. Om deze regeling te bekostigen worden de stakingsaftrek en de meewerkaftrek voor ondernemers in stappen afgebouwd en per 2030 afgeschaft.

Beperkingen op de arbeidskorting

Na een uitspraak van de Hoge Raad wordt de arbeidskorting niet langer toegepast op sociale zekerheidsuitkeringen die via de werkgever worden betaald. Dit wordt doorgevoerd via een aanpassing van de samenvoegbepaling.

Uitstel pensioenbedrag ineens

De invoering van de Wet bedrag ineens bij pensioenen wordt opnieuw uitgesteld. Pensioenuitvoerders hebben meer tijd nodig om deelnemers goed te informeren. De nieuwe ingangsdatum wordt 1 juli 2026.

Aanpassing Aof-premies

  • Lage Aof-premie: Wordt extra verlaagd voor kleine werkgevers met 0,21%-punt in 2026 en 0,23%-punt in 2027.
  • Hoge Aof-premie: Wordt verhoogd met respectievelijk 0,03%-punt en 0,04%-punt om de verlaging voor kleine werkgevers te financieren.

Veranderingen in expatregelingen

De expatregeling wordt aangepast: het belastingvrije forfait wordt verlaagd van 30% naar 27%. Voor militairen en diplomaten die worden uitgezonden, levert deze aanpassing extra belastingopbrengsten op.

pensioen

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) uitgebreid

De RVU-vrijstelling, waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken zonder zware fiscale lasten, wordt verlengd en verhoogd. Om deze uitbreiding deels te financieren, stijgt het tarief van de RVU-heffing stap voor stap naar 65% in 2028.

Vertraging in invoering Wet personeelsbehoud

De invoering van de Wet personeelsbehoud bij crisis (Wpc) loopt een jaar vertraging op. De financiering, via een verhoging van de AWf-premie, schuift hierdoor ook een jaar op.

man met fiets
fietsenstalling

Fietsregeling verduidelijkt

De regels rondom (elektrische) fietsen van de zaak worden verduidelijkt. Fietsen die wel worden gebruikt voor woon-werkverkeer maar doorgaans niet mee naar huis worden genomen – zoals hubfietsen – vallen niet langer onder de bijtellingsregeling.

WW-duur verder omlaag

Naast de eerdere aankondiging wordt bevestigd dat de WW-uitkering nog korter wordt: van twee jaar naar anderhalf jaar. Vooral oudere werknemers zullen dit merken, hoewel veel werkgevers waarschijnlijk private aanvullende regelingen zullen blijven aanbieden.

Belastingvrije jubileumuitkering blijft behouden

Werknemers die 25 of 40 jaar in dienst zijn, blijven recht houden op een belastingvrije jubileumuitkering. Eerder lag het plan op tafel om deze regeling af te schaffen, maar dat gaat niet door.

Vermogensbelasting tijdelijk verhoogd

Tot slot wordt de vermogensbelasting twee jaar verhoogd. Dat moet in totaal 1,2 miljard euro extra opleveren.

Als je de hele voorjaarsnota wilt bekijken dan kan dat hier.

Meer informatie?

Pauline Bloemberg-Hirs helpt je verder.
Vul het formulier in of neem direct contact op!

Pauline Bloemberg-Hirs

Pauline Bloemberg-Hirs

Partner

Stel je vraag

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.