Verkeersboete voor werknemers en de werkkostenregeling

Url gekopiëerd!
Verkeersboete voor werknemers en de werkkostenregeling

Wanneer een werknemer tijdens werktijd een verkeersovertreding begaat, kan de werkgever ervoor kiezen om de verkeersboete te betalen zonder deze op de werknemer te verhalen. Maar hoe zit dit precies fiscaal? Is de boete dan loon voor de werknemer, of valt het onder de eindheffingsregeling?

Er zijn twee mogelijke situaties:

  1. De boete wordt aan de werknemer opgelegd omdat het voertuig op zijn naam staat. De werkgever kan besluiten de boete te vergoeden.
  2. De boete wordt aan de werkgever opgelegd, omdat het voertuig op naam van de werkgever staat. De werkgever kan ervoor kiezen om de boete niet te verhalen op de werknemer.
CJIB brief

Situatie 1: Boete opgelegd aan de werknemer

Als de boete aan de werknemer is opgelegd en deze wordt door de werkgever vergoedt, wordt dit beschouwd als loon.

De werkgever mag niet kiezen tussen werknemersloon of eindheffingsloon, want de vergoeding van een boete die aan de werknemer is opgelegd, wordt altijd als werknemersloon gezien. De werkgever mag deze niet als eindheffingsloon onder de werkkostenregeling laten vallen (volgens artikel 31, lid 4, onderdeel c van de Wet op de loonbelasting 1964).

Situatie 2: Boete opgelegd aan de werkgever 

In dit geval hangt het ervan af of de werkgever de boete kan verhalen op de werknemer. In de meeste gevallen mag de werkgever dit doen, tenzij de werknemer de overtreding beging vanwege een specifieke opdracht van de werkgever.

Voorbeeld: De werknemer wordt door de werkgever gevraagd sneller te rijden om tijd in te halen.

Verhaalbare boete

Als de werkgever het recht heeft om de boete op de werknemer te verhalen, maar besluit dit niet te doen, dan ontstaat er een voordeel voor de werknemer. Had de werknemer in zijn eigen auto gereden, dan zou hij zelf de boete hebben moeten betalen. Daarom wordt dit voordeel als loon beschouwd.

Niet-verhaalbare boete

Als de werkgever de boete niet mag verhalen op de werknemer (bijvoorbeeld door een opdracht van de werkgever), dan is er geen sprake van loon.

Administratie

Keuze tussen werknemersloon of eindheffingsloon

Indien de werkgever de boete niet op de werknemer verhaalt en het daardoor als loon wordt aangemerkt, kan de werkgever kiezen om dit te belasten als werknemersloon of het aan te wijzen als eindheffingsloon binnen de werkkostenregeling. Dit is dus niet verplicht werknemersloon (zoals genoemd in artikel 31, lid 4, onderdeel c van de Wet LB 1964).

Wanneer de werkgever kiest voor eindheffingsloon, wordt het ten laste van de vrije ruimte gebracht. Als deze vrije ruimte wordt overschreden, is de werkgever 80% eindheffing verschuldigd. Omdat het niet ongebruikelijk is dat werkgevers belasting over een verhaalbare boete voor hun rekening nemen, voldoet deze keuze aan de gebruikelijkheidstoets.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u andere vragen? Ik help u graag.
Pauline Bloemberg-Hirs
Partner