Veelgestelde vragen over vakantiedagen

Url gekopiëerd!
Veelgestelde vragen over vakantiedagen

Vakantiedagen zijn een belangrijk onderdeel van het arbeidsrecht en roepen vaak vragen op over wanneer ze wel of niet mogen worden uitbetaald, en wat er gebeurt als ze komen te vervallen of verjaren. Hier volgt een overzicht van veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Mag je vakantiedagen uitbetalen tijdens het dienstverband van een werknemer?

Ja, je mag bovenwettelijke vakantiedagen uitbetalen aan een werknemer tijdens het dienstverband.

Mag je wettelijke vakantiedagen uitbetalen bij het einde van het dienstverband?

Bij het einde van het dienstverband mag je wettelijke vakantiedagen uitbetalen aan een werknemer, op voorwaarde dat de werknemer nog niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen heeft.

Binnen welke termijn moet je openstaande vakantiedagen van een ex-werknemer uitbetalen?

Na het einde van het dienstverband heb je een maand de tijd om de eindafrekening, inclusief niet-opgenomen vakantiedagen, aan de ex-werknemer te voldoen. Als je dit niet doet, kunnen wettelijke rente en wettelijke verhoging bovenop het eindbedrag komen.

Wat is het verschil tussen “verjaren” en “vervallen” van vakantiedagen?

Bij de vervaltermijn zijn vakantiedagen definitief verloren voor de werknemer. In geval van verjaring kan de werknemer echter actie ondernemen om de vakantiedagen te behouden, bijvoorbeeld door schriftelijk aan te geven dat hij of zij de bovenwettelijke vakantiedagen wil behouden. Dit start een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar.

Wanneer vervallen de wettelijke vakantiedagen van een werknemer?

Wettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het jaar waarin de dagen zijn opgebouwd. Het is mogelijk om hiervan af te wijken via een cao of schriftelijke overeenkomst.

Zijn er uitzonderingen op het vervallen van wettelijke vakantiedagen?

Ja, er zijn uitzonderingen op de vervaltermijn van wettelijke vakantiedagen, bijvoorbeeld als een werknemer niet in staat was om vakantie op te nemen vanwege ziekte. Ook kunnen werkgever en werknemer via cao of schriftelijke overeenkomst afwijken van de vervaltermijn ten gunste van de werknemer.

Mag je afwijken van de vervaltermijn voor wettelijke vakantiedagen?

Ja, een afwijking ten gunste van de werknemer is mogelijk via cao of schriftelijke overeenkomst. Dit kan leiden tot een ruimere vervaltermijn, hoewel het de motivatie van werknemers om wettelijke vakantiedagen op te nemen kan verminderen.

Ben je verplicht om een werknemer erop te wijzen dat de wettelijke vakantiedagen gaan vervallen?

Ja, je moet een werknemer tijdig informeren over niet-opgenomen vakantiedagen die dreigen te vervallen, bij voorkeur schriftelijk. Je moet ook kunnen aantonen dat je de werknemer op de hoogte hebt gesteld om te voldoen aan je informatieplicht.

Is een intern bericht over het vervallen van vakantiedagen voldoende?

Nee, alleen een intern bericht is onvoldoende. Het is belangrijk om werknemers actief op de hoogte te stellen van het verval van hun wettelijke vakantiedagen. Dus informeer werknemers bij voorkeur schriftelijk, bijvoorbeeld met een persoonlijke mail, met de bedoeling dat de werknemer de wettelijke vakantiedagen opneemt.

Wanneer verjaren de bovenwettelijke vakantiedagen van een werknemer?

Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren vijf jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Het is niet toegestaan om een kortere verjaringstermijn af te spreken, aangezien dit nadelig is voor de werknemers en wettelijk verboden is.

Verjaren de bovenwettelijke vakantiedagen van een langdurig zieke werknemer?

In principe verjaren de bovenwettelijke vakantiedagen van een langdurig zieke werknemer vijf jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in de individuele arbeidsovereenkomst, cao of arbeidsvoorwaardenreglement.

Dit overzicht van veelgestelde vragen biedt inzicht in de regels rondom vakantiedagen, uitbetaling, vervallen en verjaren. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels om zowel werknemers als werkgevers te beschermen en te zorgen voor een eerlijke behandeling van vakantiedagen.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u andere vragen? Ik help u graag.
Pauline Bloemberg-Hirs
Partner