Werknemers die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen via hun werkgever, kunnen vanaf 2027 geen gebruik meer maken van de arbeidskorting. Dat heeft het kabinet besloten na een uitspraak van de Hoge Raad.
Geen arbeidskorting meer bij uitkering via werkgever


Uitsluiting leidt tot ongelijke behandeling
De Hoge Raad oordeelde op 15 november 2024 dat het toepassen van arbeidskorting op uitkeringen die via de werkgever worden betaald, in strijd is met het discriminatieverbod uit internationale mensenrechtenverdragen. De reden? Mensen die dezelfde uitkering rechtstreeks van het UWV ontvangen, hebben géén recht op arbeidskorting. Die ongelijke behandeling acht de Hoge Raad onrechtvaardig.
Het verschil raakt vooral mensen met een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering die daarnaast nog werken. Zij krijgen momenteel wél arbeidskorting als hun uitkering via de werkgever loopt, maar niet als deze rechtstreeks van het UWV komt. Het gaat om ongeveer 11.000 mensen.

Gelijke regels voor iedereen
Om deze ongelijkheid op te heffen, mogen werkgevers vanaf 2027 geen arbeidskorting meer toepassen op uitkeringen, net als het UWV. Minister Van Hijum en staatssecretaris Van Oostenbruggen noemen het in een Kamerbrief een “ingrijpende wijziging” voor wie hiermee te maken krijgt. Daarom komt er een overgangsperiode van twee jaar.
In de tussentijd willen de ministeries actief in gesprek met mensen die naast hun uitkering werken, zodat zij goed geïnformeerd zijn over wat er verandert. Ook geven Van Hijum en Van Oostenbruggen aan dat ze breder het gesprek willen aangaan over de arbeidskorting en de toenemende verschillen tussen werkenden en mensen met een uitkering.