Belangrijke BTW-wijzigingen voor ondernemers in 2025

Url gekopiëerd!
Belangrijke BTW-wijzigingen voor ondernemers in 2025

Hoewel de BTW-tarieven in 2025 ongewijzigd blijven, zijn er toch een aantal belangrijke veranderingen die ondernemers direct kunnen raken. Zo is de termijn voor het corrigeren van eerdere BTW-aangiftes strikter vastgelegd, is de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast en gelden er nieuwe BTW-regels binnen de EU. Ook zijn er specifieke wijzigingen die invloed kunnen hebben op bepaalde branches.

Vorig jaar was er veel te doen rondom de BTW, vooral door het kabinetsvoorstel om in 2026 onder andere theatervoorstellingen, boeken en sportaccommodaties over te hevelen van het lage naar het hoge BTW-tarief. Na flinke kritiek en politieke druk is dat plan inmiddels van tafel (voorlopig, zie kader hieronder). Maar er zijn wél andere wijzigingen waar je in 2025 rekening mee moet houden.

suppletieaangifte

Nieuwe termijn voor suppletieaangifte

Een wijziging die alle BTW-ondernemers aangaat, betreft de termijn voor het indienen van een suppletieaangifte. Dit is nodig wanneer er grote correcties in eerdere BTW-aangiftes moeten worden doorgevoerd. Tot nu toe gold de regel dat dit ‘zo snel mogelijk’ moest gebeuren. Vanaf 2025 is hier een concrete deadline aan gekoppeld: een suppletieaangifte moet uiterlijk binnen acht weken na constatering van de fout worden ingediend. Dit geeft ondernemers meer duidelijkheid, maar maakt het ook belangrijk om tijdig eventuele correcties door te voeren.

Wijzigingen in de kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR) is bedoeld om ondernemers met een lage omzet te ontlasten van administratieve verplichtingen. Zij hoeven geen BTW te berekenen en geen BTW-aangifte te doen, zolang hun omzet onder de € 20.000 per jaar blijft.

Een nadeel van de KOR is dat ondernemers betaalde BTW niet kunnen terugvragen als voorbelasting. Vanaf 2025 verandert er echter iets belangrijks:

  • De verplichte deelnameperiode van drie jaar vervalt. Ondernemers kunnen nu per aangiftetijdvak uit de KOR stappen door een formulier bij de Belastingdienst in te dienen. Dit geeft meer flexibiliteit, bijvoorbeeld als er een grote investering op de planning staat waarbij BTW-teruggave gewenst is.
  • De wachttijd voor herinschrijving wordt verkort. Tot nu toe moest je na het verlaten van de KOR drie jaar wachten om opnieuw deel te nemen. Vanaf 2025 geldt deze wachttijd alleen nog voor de rest van het lopende kalenderjaar plus het jaar daarop.

Nieuwe EU-KOR voor internationale ondernemers

Vanaf 2025 kunnen ondernemers die zaken doen in meerdere EU-landen gebruikmaken van een internationale versie van de KOR. Hiermee geldt de vrijstelling niet alleen in Nederland, maar ook in andere EU-landen. De voorwaarden zijn als volgt:

  • De totale jaaromzet binnen de EU (inclusief Nederland) mag niet hoger zijn dan € 100.000.
  • Ondernemers kunnen per land beslissen of ze wel of niet deelnemen aan de KOR.
  • De BTW-vrijstelling werkt hetzelfde als in Nederland: er wordt geen BTW berekend, maar betaalde BTW kan ook niet worden teruggevraagd.
  • Deelname aan de EU-KOR verloopt via het online ondernemersportaal van de Belastingdienst.
  • Er geldt een verplichte kwartaalrapportage (‘opgaaf kwartaalomzet’) over de omzet in EU-landen.

Specifieke wijzigingen in de BTW-regels

Naast de bovengenoemde veranderingen zijn er enkele meer specifieke aanpassingen die vooral sectorgebonden gevolgen kunnen hebben:

1. Nieuwe regels voor BTW op digitale evenementen

Voor aanbieders van digitale evenementen in de EU is de BTW-regeling veranderd. Dit geldt voor online culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke en educatieve diensten, zoals vaktrainingen of live-sportsessies.

  • Vanaf 2025 geldt dat de BTW moet worden afgedragen in het land waar de afnemer woont of gevestigd is.
  • Is de afnemer een particulier? Dan moet de aanbieder de BTW volgens de regels van dat land berekenen en afdragen.
  • Is de afnemer een BTW-ondernemer? Dan kan de BTW doorgaans worden verlegd naar de afnemer.
  • Ondernemers die zowel online als offline evenementen organiseren, moeten goed nagaan wat de gevolgen zijn voor hun BTW-administratie.
Antiek

2. Afschaffing aanvullende margeregeling

Voor handelaren in kunst, antiek en verzamelobjecten vervalt de aanvullende margeregeling. Tot en met 2024 konden zij BTW berekenen over de winstmarge in plaats van over de volledige verkoopprijs, mits de goederen tegen een verlaagd tarief waren ingekocht. Vanaf 2025 is dit niet meer mogelijk.

3. Verduidelijking BTW op servicekosten bij verhuur

Voor verhuurders van onroerend goed zijn de regels rond de BTW op servicekosten verduidelijkt:

  • Als servicekosten een afzonderlijke prestatie vormen, moeten ze apart op de factuur worden vermeld met de bijbehorende BTW.
  • Als servicekosten opgaan in de huurprijs, dan volgt de BTW-heffing het regime van de huur. Bij BTW-vrijgestelde verhuur zijn de servicekosten ook vrijgesteld.
BTW Agrarisch
BTW Hooi
BTW wol

4. Verhoging BTW op bepaalde agrarische producten

Voor enkele agrarische goederen stijgt het BTW-tarief per 2025 van 9% naar 21%. Dit geldt onder andere voor:

  • Granen die niet bedoeld zijn als voedingsmiddel
  • Stro
  • Veevoeders
  • Vlas en wol

Conclusie: meer duidelijkheid, maar ook meer aandachtspunten

Hoewel de BTW-tarieven in 2025 gelijk blijven, zorgen de wijzigingen voor extra aandachtspunten in de administratie. De nieuwe termijnen, flexibele deelname aan de KOR en de aanpassingen in sectorgebonden BTW-regels vragen om een zorgvuldige beoordeling van je huidige en toekomstige belastingpositie. Zorg er dus voor dat je op tijd op de hoogte bent van de impact op jouw onderneming!

Meer informatie?

Pauline Bloemberg-Hirs helpt je verder.
Vul het formulier in of neem direct contact op!

Pauline Bloemberg-Hirs

Pauline Bloemberg-Hirs

Partner

Stel je vraag

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.