Werknemers met een ziek kind, een zieke partner of ander familielid, kunnen gebruik maken van zorgverlof. Hierover worden regelmatig vragen gesteld. Een overzicht van antwoorden op veel voorkomende vragen.
Antwoorden op veel voorkomende vragen over zorgverlof
Betaling tijdens zorgverlof
In de wet is geregeld dat een werknemer bij kortdurend zorgverlof 70 procent van het maximum dagloon ontvangt, maar ten minste het voor hem geldende minimumloon. Ga na of in de arbeidsovereenkomst, het toepasselijke personeelshandboek, arbeidsvoorwaardenregeling of cao, bepalingen zijn opgenomen over een aanvullende loonbetaling. Die aanvulling komt geheel voor rekening van de werkgever. Langdurig zorgverlof is onbetaald.
Zorgverlof en vakantie
Tijdens het kortdurend en langdurend zorgverlof bouwen werknemers wettelijke vakantiedagen op. Opgenomen zorgverlofdagen worden niet aangemerkt als vakantie, tenzij de werknemer daar in voorkomend geval mee heeft ingestemd én hij recht houdt op het wettelijk aantal vakantiedagen. In een toepasselijke cao, in een regeling door of namens een bevoegd bestuursorgaan of in een regeling in overeenstemming met OR/PVT, kunnen afwijkende regels staan.
Mag zorgverlof worden geweigerd?
In principe mag zorgverlof niet worden geweigerd. Dit is alleen mogelijk als direct na de aanvraag van kortdurend zorgverlof, zwaarwegende bedrijfsbelangen worden aangevoerd die opname van het verlof verhinderen. Daarbij moet dus een belangenafweging worden uitgevoerd. Achteraf mag van de werknemer worden verlangd dat hij aannemelijk maakt dat zorgverlof nodig was.
Zorgverlof voor zorg in het buitenland
De zorg hoeft niet in Nederland gegeven te worden. Als een werknemer (mantel)zorg verleent aan een persoon die in het buitenland verblijft en binnen de wettelijke kring valt waarop het zorgverlof van toepassing is, blijft het recht op kort of lang zorgverlof bestaan. De zorg moet in beginsel wel in het buitenland worden verleend.