Vaste reiskostenvergoeding mag nog tot 1 oktober 2021

Vaste reiskostenvergoedingen die zijn afgesproken voor 13 maart 2020 mogen ook de komende maanden nog doorlopen. De tijdelijke goedkeuring werd eerder al verlengd tot 1 februari. In verband met de langer durende coronacrisis heeft het kabinet de goedkeuring nogmaals verlengd, nu tot 1 oktober 2021.

Vaste reiskostenvergoeding mag nog tot 1 oktober 2021

Reiskosten tot 1 oktober 2021 onbelast

Dit betekent dat tot 1 oktober 2021 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever nog onbelast kunnen worden vergoed ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) worden gemaakt.
Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.

Reiskostenvergoeding is géén recht

Het feit dat het is toegestaan om de reiskostenvergoeding onbelast te blijven uitbetalen, betekent niet dat de werkgever dit ook moet doen. Veel werkgevers zetten de vergoeding al aan het begin van de crisis stil. De werknemer maakt geen reiskosten, dus een vergoeding van die kosten hoeft niet. In plaats daarvan stapten veel werkgevers over op een declaratiesysteem waarbij alleen daadwerkelijk afgelegde kilometers nog werden vergoed.

Wat gebeurd er na 1 oktober?

Werknemers mogen na 1 oktober voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen. Welk vervoersmiddel de werknemer gebruikt doet er niet toe. De regels voor de vaste reiskostenvergoeding gelden zowel voor de onbelaste 19 cent per kilometer met eigen vervoer als de vergoedingen voor openbaar vervoer.

Wordt de reiskostenvergoeding belast?

Betaalt de werkgever meer dan de daadwerkelijk afgelegde reiskosten, dan zijn die vergoedingen belast. Om de vaste reiskostenvergoeding te mogen handhaven moet de werkgever aantonen dat de werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. Als dit niet aantoonbaar is, moet er voortaan gedeclareerd worden per reis en zijn te veel uitgekeerde reiskostenvergoedingen belast.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u andere vragen?
Ik help u graag.

Mary Joore