Consultatie lijst landen met laag belastingtarief

Nederland heeft een lijst opgesteld van landen met een te laag tarief van de winstbelasting. De lijst wordt gebruikt bij diverse maatregelen tegen belastingontwijking. De nieuwe lijst is ter consultatie gelegd. Deze consultatie loopt tot en met 8 november. De landenlijst wordt gebruikt bij een maatregel die moet voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken door mobiele activa te verschuiven naar een bedrijf in een land dat op deze lijst staat. De lijst zal ook worden gebruikt bij de bronbelasting op rente en royalty’s die per 1 januari 2021 ingaat. Bedrijven in de landen op de lijst gaan dan 21,7% belasting betalen over uit Nederland afkomstige rente en royalty’s. Sinds 1 juli 2019 geeft de Belastingdienst geen ruling meer voor transacties met bedrijven die gevestigd zijn in een land dat op de lijst staat.

De volgende landen staan op de lijst: Anguilla, de Bahama’s, Bahrein, Barbados, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, de Kaaimaneilanden, Koeweit, Qatar, Turkmenistan, de Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten. De belastingontwijkingsmaatregelen gelden ook voor landen die op de EU-lijst zijn opgenomen. De EU-lijst telt op dit moment elf landen. Aanvullend op de Nederlandse lijst staan op de EU-lijst Amerikaans-Samoa, Belize, de Fiji-eilanden, Guam, de Marshalleilanden, Oman, Samoa, Trinidad en Tobago en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

De Nederlandse lijst wordt jaarlijks geactualiseerd en opnieuw vastgesteld.