Wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid aangenomen

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel spoedreparatie fiscale eenheid aangenomen. Het wetsvoorstel is een gevolg van een arrest van het Hof van Justitie EU uit 2018. In dat arrest oordeelde het Hof van Justitie EU dat bepaalde voordelen van het regime van de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting ook moeten gelden in situaties waarin een fiscale eenheid niet mogelijk is. Het verschil in behandeling tussen een fiscale eenheid en een grensoverschrijdend concern dat geen fiscale eenheid kan vormen betreft met name de toepassing van de renteaftrekbeperking die winstdrainage tegengaat. Binnen een fiscale eenheid is deze aftrekbeperking niet van toepassing.

Door het wetsvoorstel gaat de renteaftrekbeperking tegen winstdrainage ook gelden voor een fiscale eenheid. Deze bepaling moet worden toegepast alsof de maatschappijen van de fiscale eenheid zelfstandig belastingplichtig zijn. De renteaftrekbeperking ter voorkoming van winstdrainage kent twee tegenbewijsregelingen. Deze gelden uiteraard ook voor de fiscale eenheid.

De spoedreparatie fiscale eenheid heeft terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2018.

Deel deze pagina: