Belastingdienst publiceert goedgekeurde modelovereenkomsten

De Belastingdienst heeft de eerste goedgekeurde modelovereenkomsten gepubliceerd. De modelovereenkomsten moeten de huidige verklaringen arbeidsrelatie (VAR) gaan vervangen met ingang van 1 januari 2016. Een van de modelovereenkomsten betreft het optreden als gastdocent in een masterprogramma. De beoordeling is beperkt tot de loonheffingen. Over de fiscale kwalificatie van de inkomsten van de opdrachtnemer voor de inkomstenbelasting of omzetbelasting doet de Belastingdienst geen uitspraak. Het oordeel over de modelovereenkomst geldt voor een periode van vijf jaar, onder voorbehoud van wijzigingen in wet- of regelgeving.

De modelovereenkomsten zijn te vinden op de website van de Belastingdienst. Wie een eigen overeenkomst wil voorleggen aan de Belastingdienst kan een verzoek om beoordeling sturen naar:alternatiefvar@belastingdienst.nl.

Deel deze pagina: