Pensioenwet aangenomen door de Tweede Kamer

wet toekomst pensioen

De Wet toekomst pensioen is donderdag 22 december met ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Eerder deze week werden een aantal amendementen aangenomen rondom de nieuwe pensioenwet die interessant zijn voor werkgevers en werknemers bij pensioenopbouw.

Belangrijke aanpassingen in de nieuwe pensioenwet

 

  • Heb je het pensioen ondergebracht bij een PPI? Dan mag de werknemer in het nieuwe stelsel 15 jaar vóór zijn pensioendatum al een stukje van zijn pensioen kopen tegen de geldige rente van dat moment. Het vastzetten van dat bedrag kan iemand een stukje rust geven; hij weet dan zeker dat hij in ieder geval een bepaald bedrag ontvangt bij de pensioendatum. Een werkgever kan deze uitkeringsoptie wel of niet aan werknemers aanbieden, afhankelijk van wat de werkgever heeft geregeld. Let op, pensioenuitvoerders zoals PPI’s (premiepensioeninstelling) zullen deze uitkeringsoptie aanbieden in het nieuwe stelsel, maar ook de meeste pensioenverzekeraars.

  • Een werknemer mag het nabestaandenpensioen zes maanden door laten lopen nadat hij uit dienst treedt, mits de werkgever deze optie aanbied. Als een werkgever is aangesloten bij een pensioenfonds, is er weinig inspraak over het nabestaandenpensioen. Fondsen volgen de keuzes van sociale partners hierin (werknemers- en werkgeversorganisaties).

  • Werknemers kunnen de optie krijgen om het partnerpensioen minimaal 15 jaar voort te zetten, indien hij of zij komt te overlijden. Dat geeft de achtergebleven partner toch nog financiële zekerheid. Let op, de hoogte van het totale pensioen van een werknemer zal minder zijn wanneer er ook partnerpensioen wordt opgebouwd.

  • Als een werknemer overstapt naar een nieuwe werkgever, dan zal het pensioen niet altijd direct meegaan naar de nieuwe werkgever. De pensioenfonds van de nieuwe werkgever kan bijvoorbeeld nog gebruikmaken van de oude rechten van het pensioenstelsel. Er is namelijk een transitiefase waarin pensioenuitvoerders de tijd krijgen om over te stappen naar het nieuwe systeem. Het invaren – het overzetten van het pensioenkapitaal – naar het nieuwe systeem wordt dan vertraagd totdat de pensioenfonds van de nieuwe werkgever over is naar het nieuwe systeem. Deze vertraging kan invloed hebben op de hoogte van het pensioen van een werknemer. Wanneer het bedrag later wordt omgezet, wordt er namelijk gerekend met de rekenregels (en rente) die dan gelden.

  • Ook 18-jarigen zullen in het nieuwe stelsel direct pensioen opbouwen bij een werkgever. Op dit moment, in het huidige stelsel, begint de pensioenopbouw pas bij de leeftijd van 21 jaar.

Het streven is dat de nieuwe wetgeving ingaat per 1 juli 2023. De nieuwe pensioenwet ligt nu in de Eerste Kamer. Nadat het wetsvoorstel is verankerd in wetgeving, hebben werkgevers vier jaar de tijd om over te stappen naar een nieuwe pensioenregeling.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u andere vragen?
Ik help u graag.

Jos Vester