Werknemers fit naar het werk met een fiets van de zaak!

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat werknemers een fiets van de zaak hebben dankzij een regeling met de werkgever. Zo’n regeling zorgt voor een betere gezondheid en extra loyaliteit van je personeel, en is dus zeker het overwegen waard. Alleen kan dan de vraag naar voren komen: hoe regel je dat? We leggen in dit artikel uit wat de regelingen zijn en welke regelingen hiervoor bestaan.

Verschillende regelingen

U kunt, zowel als ondernemer met en zonder personeel, geld besparen door een fiets van de zaak. Dit komt door belastingvoordelen. Er zijn verschillende regelingen voor uw fietsplan:

  • Een fiets of leasefiets van de zaak

Wanneer u ZZP’er bent mag u een fiets kopen of leasen via uw eenmanszaak. Dit mag als u de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. De bijtelling van de adviesprijs voor de inkomstenbelasting is 7%. Deze 7% telt u als ZZP’er op bij uw winst. Losse kosten zoals een fietsverzekering, reparaties of accessoires mag u van de zaak aftrekken. De BTW van de kosten kunt u aftrekken als voorbelasting. Let wel op bij het privé gebruik van de fiets, dan moet u goed bepalen hoe u met de btw omgaat.

Als u als werkgever een fiets koopt of leaset voor uw werknemers is voor de loonheffingen de waarde van de fiets 7% van de adviesprijs. De bijtelling telt u op bij het brutojaarsalaris van uw werknemer. Per aangiftetijdvak houdt u loonbelasting/premie volksverzekeringen in over het bedrag van die bijtelling. Daarbij betaalt u over de bijtelling de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst. Voor de werknemer geldt dat de fiets onbeperkt privé mag worden gebruikt. Als werkgever is het belangrijk om te kijken welke kosten u kunt aftrekken van de winst met een jaarlijkse afschrijving.

  • Deel brutoloon gebruiken

De medewerker levert een deel van het bruto inkomen in met de bruto/nettovergoeding. Voor dat bedrag krijgt de werknemer een vergoeding om daar een fiets van te kopen. De vergoeding noteert u als eindheffingsloon. Zolang u binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft betaalt u daar geen belasting over.

  • Kilometervergoeding

Met een onbelaste kilometervergoeding kan uw werkgever ook een fiets financieren. Per kilometer woon-werkverkeer geeft u dan uw werknemer een vergoeding. Tot €0,19 cent is een vergoeding onbelast.

  • Renteloze lening

Met een renteloze lening leent u uw werknemer een bedrag om een fiets van te kopen. Omdat uw werknemer dit geld terugbetaalt, gaat het niet van de vrije ruimte af. Met onbelaste kilometervergoeding kan de werknemer die lening ook terugbetalen.

Per situatie de passende regeling bepalen

Niet elke regeling kan zomaar worden gebruikt. Welke regelingen betrekking tot u hebben, hangt af van uw situatie:

  • U wilt als zzp’er een fiets voor uzelf > Dan geldt alleen de fiets van de zaak-regeling.
  • U wilt voor uw werknemers een fiets regelen > Alle regelingen behoren tot de mogelijkheden.
  • U bent dga van uw bv of nv > Alle regelingen behoren tot de mogelijkheden omdat u zelf ook werknemer bent.

Voordelen voor jouw bedrijf

Waarom een fiets van de zaak? Allereerst zijn er voor de werkgever veel voordelen zoals je werknemers die fit blijven, dit kan resulteren in minder ziekteverzuim. Voor veel bedrijven is het tegenwoordig ook belangrijk om te kijken hoe er kan worden bijgedragen aan een schoner milieu. Met een Leaseplan ben je ook verzekerd van service en onderhoud van de fietsen. Natuurlijk verschillen de servicecontracten wel per aanbieder, al bieden ze stuk voor stuk geregeld onderhoud en hulp bij pech onderweg aan.

Voordelen voor jouw personeel

Uiteraard is er voor de werknemer ook voordeel uit een fietsplan te behalen. Zo kan hij voor heel weinig geld een (elektrische) fiets in gebruik hebben waarmee ook privé mag worden gefietst. Het privé fietsen is dan ook onbeperkt: boodschappen doen of fietstochten afleggen, het is allemaal mogelijk. En mocht er wat gebeuren met de fiets, dan heeft de werknemer daar geen zorgen over. Alle reparaties en onderhoudsbeurten zijn voor de rekening van het leasebedrijf.

Mogelijke nadelen voor de werknemer

Wat wel een nadeel zou kunnen zijn voor de werknemer, is dat er de mogelijkheid bestaat dat bepaalde reiskostenvergoedingen verloren gaan. Denk aan bijvoorbeeld de vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. Dit is iets dat tussen werkgever en werknemer kan worden afgesproken.  

In onderstaande video wordt het onderwerp nog eens extra toegelicht:

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u andere vragen?
Ik help u graag.

Mary Joore