Testwet: dit betekent het voor ondernemers

Testwet: dit betekent het voor ondernemers

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Coronatoegangsbewijzen, oftewel de testwet. Met toegangstesten kunnen bepaalde sectoren eerder en ruimer open. Hoe gaat dit in z’n werk? En ben je verplicht om eraan mee te doen? Een overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Op dit moment is de Tweede Kamer druk bezig met het uitwerken van de voorwaarden voor het werken met toegangstesten. Hier vind je alle informatie die al beschikbaar is.

Wat is de testwet?

De testwet zorgt ervoor dat bepaalde sectoren eerder of verder kunnen heropenen. Bezoekers doen vooraf een verplichte toegangstest. De wet geldt vanaf zaterdag 5 juni 2021.

Voor wie geldt het?

De testwet is van toepassing bij sport- en jeugdactiviteiten, doorstroomlocaties, culturele instellingen, evenementen en horeca. In het openingsplan staat meer informatie over de voorwaarden die gelden voor de sectoren en activiteiten.

Is het verplicht?

Als ondernemer mag je zelf kiezen of je met toegangstesten wilt werken. Wil je dit niet, dan blijven voor jou de huidige coronamaatregelen van kracht en profiteer je dus niet van extra versoepelingen. Het kan dus zijn dat het ene restaurant ervoor kiest om met toegangstesten te werken en zo meer bezoekers binnen mag laten, en dat een ander restaurant niet met toegangstesten werkt.

Wie bepaalt of je mee mag doen?

Het staat elke ondernemer vrij om met toegangstesten te werken.

Hoe meld ik me aan?

Er komt een aanmeldportaal van Stichting Open Nederland. Volgende week volgt meer informatie over hoe je je kunt aanmelden. Dit is nodig om de testcapaciteit te bepalen.

Hoe werkt het?

Wil je gaan werken met toegangstesten, informeer dan je bezoeker. Vermeld op je website en op andere communicatiekanalen dat bezoekers alleen toegang hebben tot jouw locatie of evenement met een geldig testbewijs. Bezoekers moeten zich nog steeds vooraf aanmelden of een plek reserveren. Daarna gaat het als volgt:

1. Bezoeker laat zich testen via testenvoortoegang.nl

Je bezoeker maakt via testenvoortoegang.nl een afspraak voor een coronatest. Dit doet hij maximaal 40 uur voordat hij jouw locatie of evenement bezoekt. Kinderen tot en met 12 jaar mogen zonder coronatoegangsbewijs naar binnen. Zij hoeven dus niet getest te worden (wel vooraf aanmelden of reserveren). Voor het afnemen van de test zijn speciale teststraten ingericht, zodat je bezoeker in zijn eigen provincie terecht kan. Binnen een uur ontvangt hij de testuitslag via de CoronaCheck-app.

2. Bezoeker maakt coronatoegangsbewijs aan via CoronaCheck-app

Wanneer de coronatest negatief is, ontvangt je bezoeker een unieke code. Hiermee haalt hij in de CoronaCheck-app de testuitslag op. Deze wordt omgezet in een testbewijs; dit is een QR-code. De bezoeker laat deze QR-code zien bij het betreden van jouw locatie of evenement. Een bezoeker zonder smartphone kan de testuitslagvia coronacheck.nl ook omzetten in een papieren testbewijs.
Alleen met een negatieve testuitslag via Testen voor Toegang kan je bezoeker een geldig testbewijs maken. Als een testuitslag positief is, ontvangt de bezoeker hierover bericht en kan hij niet deelnemen aan de activiteit.

3. Controle testbewijs

Controleer iedere bezoeker voor het betreden van jouw locatie of evenement op zijn testbewijs (digitaal of op papier). Dit doe je door de QR-code te scannen met de CoronaCheck Scanner-app. Een groen scherm met een vinkje betekent: geldig testbewijs. Check hierna ook of de bezoeker heeft gereserveerd/zich heeft aangemeld. Geeft de scanner een rood scherm, dan is het testbewijs niet geldig en mag je de bezoeker niet toelaten. Kijk voor de scaninstructies in de app of op coronacheck.nl/scanner.

4. Controle legitimatiebewijs

Bij een geldig coronatoegangsbewijs (het groene scherm) zie je de gegevens die je moet controleren aan de hand van het legitimatiebewijs van de bezoeker. Klopt alles? Dan mag de bezoeker naar binnen.

Geldt een vaccinatiebewijs als testbewijs?

Nee, op dit moment is het nog niet mogelijk om toegang te verlenen met een vaccinatiebewijs. Ook als je bezoeker gevaccineerd is, heeft hij een negatieve testuitslag nodig om toegang te krijgen.

Hoe kom ik aan de scanner?

De CoronaCheck Scanner kun je gratis downloaden in de Apple- of Google Play Store. Zowel CoronaCheck als de CoronaCheck Scanner zijn te gebruiken op alle iOS- en Androidtelefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (de iPhone 5s en nieuwer).

Personeel ook testen?

Het laten testen van je personeel is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen voor optimale veiligheid. Werknemers hoeven geen testbewijs te overleggen en kunnen ook gebruikmaken van zelftesten.

Personeel trainen?

Wil je meer weten over het trainen van je medewerkers en hoe zij op de juiste wijze toegang aan bezoekers kunnen verlenen? Kijk dan op testenvoortoegang.nl/organisatoren.

Hoe informeer ik mijn bezoeker?

De Rijksoverheid heeft een communicatietoolkit samengesteld die je kunt gebruiken om bezoekers te informeren over de inzet van testbewijzen. Deze toolkit (met onder andere een factsheet en posters met regels en instructies) wordt de komende periode nog aangevuld. Veel gestelde vragen over het organiseren van een evenement of het informeren van je bezoekers vind je op testenvoortoegang.nl/organisatoren.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp of heeft u andere vragen?
Ik help u graag.

Pauline Bloemberg-Hirs