Thuiswerkers pas op voor cybercrime

Thuiswerken.

Heel veel medewerkers werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Hierdoor wordt veel meer dan anders digitaal gecommuniceerd en ook krijgen medewerkers orders en richtlijnen, bijvoorbeeld ten aanzien van het virus, die buiten de reguliere communicatiestructuren vallen.
Cybercriminelen hebben het virus inmiddels ook al omarmd. Zij maken slim gebruik van de chaos die ontstaat doordat de gebruikelijke communicatiestructuren van bedrijven door de corona-crisis worden doorbroken. Gelukkig kun je met wat simpele tips al een hoop ongelukken voorkomen.

“De komende 2 weken werken we thuis. Klik op deze link om een beveiligde verbinding tot stand te brengen.”
Als een e-mail met deze strekking van de directeur afkomstig lijkt te zijn, zullen maar weinig mensen hier bedenkingen bij hebben Bedenk echter dat cybercriminelen leven bij disruptie en chaos. Mensen zijn minder argwanend als iets er net wat anders uitziet dan gebruikelijk. Of als ze andere contactpersonen hebben dan ze gewend zijn. Daar waar ze eigenlijk juist heel kritisch zouden moeten zijn.
Gelukkig kun je met wat simpele tips al een hoop ongelukken voorkomen.

Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur?

  1. Vertrouw je een mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het klopt.
  2. Krijg je een link om thuis te werken? Dat doen bedrijven over het algemeen niet. Trap hier niet in tenzij het expliciet is afgesproken. Sla er de noodprotocollen van je bedrijf op na of vraag het aan je manager.
  3. Werk je ergens anders dan op kantoor? Gebruik dan een beveiligde, liefst VPN-verbinding om indringers te voorkomen.
  4. Aangaande de COVID19-afbeeldingen: klik hier nooit zomaar op. De afbeeldingen kunnen worden gebruikt om malware in te verstoppen. Dat geldt in het algemeen voor afbeeldingen overigens. Zoek je een dergelijke afbeelding? Haal ze dan van websites die je vertrouwt, zoals het RIVM.
Deel deze pagina: