Gebruik auto tijdens schorsing kenteken

Tijdens de schorsing van het kenteken van een auto mag deze niet op de openbare weg staan of rijden. Er geldt een uitzondering voor het rijden naar en van een garage ten behoeve van de apk-keuring van de auto tijdens een periode van schorsing. Die uitzondering is in beginsel beperkt tot de dag waarop de keuring plaatsvindt. Zolang het kenteken is geschorst hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald en hoeft de auto ook niet verzekerd te zijn.

De eigenaar van een auto bracht zijn auto op 21 december 2017 naar de garage voor de keuring. De keuring vond pas later plaats omdat onderdelen besteld moesten worden voor de auto. Door omstandigheden werd de auto pas op 1 februari 2018 opgehaald. In verband met het gebruik van de weg op die dag werd een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting opgelegd met een boete van 100%.

De rechtbank vernietigde de naheffingsaanslag en de boete. Volgens de rechtbank is het onder omstandigheden mogelijk om de uitzondering toe te passen ondanks dat het gebruik van de weg niet plaatsvindt op de keuringsdag. De rechtbank wijkt met deze opvatting af van de huidige jurisprudentie. De rechtbank baseerde dit oordeel op de volgende omstandigheden. Vanwege het ontbreken van benodigde onderdelen kon de auto niet worden gekeurd op de dag waarop deze naar de garage werd gebracht. Het was voor de eigenaar niet mogelijk om de auto op te halen op de dag van de keuring omdat hij pas enkele dagen na de keuring van de garage hoorde dat deze was goedgekeurd. Daar kwam nog bij dat de eigenaar in de tussentijd was verhuisd naar een plaats op 280 kilometer van de plaats waar zich de garage en de stalling bevinden. Niet in geschil was dat de auto tussen het moment van het wegbrengen en ophalen op het terrein van de garage heeft gestaan en niet op de openbare weg is geweest. Het gebruik van de weg was beperkt tot het vervoer van de stalling naar de garage en weer terug.

Deel deze pagina: