Onderzoek naar rulings Nike-concern

Een fiscale ruling is bedoeld om binnen de kaders van wet, beleid en jurisprudentie zekerheid vooraf te geven over de toepassing op een door een belastingplichtige voorgelegd feitencomplex. Niet alleen bedrijven, maar ook burgers en andere belastingplichtigen kunnen deze zekerheid vooraf krijgen.

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar mogelijke staatssteun in een ruling van de Belastingdienst met Nike European Operations Netherlands BV en met Converse Netherlands BV. Beide bv’s zijn onderdeel van het Nike-concern. Dit betekent dat de Europese Commissie twijfels heeft over sommige aspecten van een ruling. De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat Nederland zal meewerken aan het onderzoek. De Europese Commissie vermoedt dat beide bv’s vanaf 2006 in Nederland minder belasting betaald hebben dan zou moeten, omdat de beloning voor de activiteiten in Nederland mogelijk te laag is vastgesteld en te hoge royalty’s zijn betaald aan andere concernonderdelen zonder activiteiten.

Deel deze pagina: