Verlengde navorderingstermijn

De reguliere termijn voor het opleggen van een navorderingsaanslag bedraagt vijf jaar. Er geldt een verlengde termijn van twaalf jaar voor in het buitenland gehouden vermogensbestanddelen en in het buitenland opgekomen inkomensbestanddelen. De verlengde navorderingstermijn is niet van toepassing op binnenlandse inkomsten die niet worden aangegeven en vervolgens worden gestort op een buitenlandse bankrekening.

Dat heeft Hof Den Haag geoordeeld in een procedure van een ondernemer die niet al zijn omzet had aangegeven en deze zwarte omzet in het buitenland had gestald. In cassatie heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het niet de bedoeling van de wetgever was om, wanneer de verlengde navorderingstermijn van toepassing is op één bestanddeel van het vermogen of het inkomen, navordering mogelijk te maken ter zake van andere bestanddelen van dat vermogen of inkomen. Per bestanddeel van het inkomen of vermogen moet worden beoordeeld of het in het buitenland wordt gehouden of is opgekomen.

Deel deze pagina: