Goodwill bij huisartsen

In het verleden was het gebruikelijk dat bij de overname van huisartsenpraktijken een bedrag voor goodwill werd betaald. Door de instelling van een goodwillfonds is geprobeerd daar een einde aan te maken. In een brief laat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten dat zij tegen goodwillbetaling in de huisartsenzorg is. Volgens de minister is door de verbeterde pensioenmogelijkheden voor huisartsen een goodwillbetaling niet meer nodig. Een wettelijk verbod op goodwillbetalingen is echter niet mogelijk. Ook minder vergaande wettelijke maatregelen dan een wettelijk verbod op betaling van goodwill vormen al snel ongeoorloofde inbreuken op het eigendomsrecht.

De minister heeft met Zorgverzekeraars Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging gesproken over goodwill bij huisartsen. Beide organisaties zijn tegen goodwillbetalingen bij huisartsen, maar zien geen mogelijkheden om dergelijke betalingen te verbieden.

Deel deze pagina: