Geen laag tarief voor alcoholhoudende drank

Laag tarief voor consumptie ter plaatse.

De Europese btw-richtlijn staat toe dat lidstaten naast het algemene, hoge tarief een of twee verlaagde tarieven toepassen. Verlaagde tarieven mogen alleen worden toegepast op de leveringen en diensten die in een bijlage bij de richtlijn zijn genoemd. Een verlaagd tarief mag worden toegepast op restaurantdiensten, restauratie en cateringdiensten, waarbij het mogelijk is de levering van dranken uit te sluiten van het lage tarief. In de Nederlandse Wet is dat op die manier verwerkt. Het lage tarief van 6% is van toepassing op de levering van voedingsmiddelen en op het verstrekken van voedingsmiddelen in de horeca voor consumptie ter plaatse. Alcoholhoudende dranken zijn uitgezonderd van het lage tarief. De Nederlandse wettelijke regeling is in overeenstemming met de Europese btw-richtlijn, ook al wijkt de formulering iets af.

De rechtbank heeft het beroep van een restauranthouder die het lage tarief ook wilde toepassen op alcoholhoudende dranken afgewezen. De stelling dat het vrijwel ondoenlijk is om de omzet te splitsen omdat de concurrentie dwingt tot all-in prijzen, leidt niet tot een ander oordeel. De rechtbank dient zich te houden aan de keuze van de wetgever om alcoholische dranken uit te zonderen van het verlaagde tarief.

Deel deze pagina: