Tweedehands auto door eerdere afgifte kenteken

De staatssecretaris van Financiën heeft beroep in cassatie ingesteld tegen een uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden over een naheffingsaanslag in de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. In die uitspraak merkte het hof een ingevoerde auto aan als tweedehands omdat er eerder voor de auto in Duitsland een kenteken was afgegeven. Ten tijde van de aankoop van de auto was de kilometerstand 100. Op de datum van registratie in Nederland stond de teller op 182 km. Vanwege de lage kilometerstand vond de staatssecretaris dat het om een nieuw auto ging. Dat zou betekenen dat er geen aanleiding was voor een vermindering van de verschuldigde belasting.

De Hoge Raad merkt op dat volgens het beleid van de staatssecretaris van Financiën, dat gold ten tijde van de registratie van deze auto, bepalend was of eerder een kenteken was afgegeven en op naam gesteld. Dat beleid was vastgelegd in de Leidraad BPM 2006. Gelet op dat beleid heeft het hof terecht geoordeeld dat sprake was van de invoer van een tweedehands auto. Aan een feitelijke beoordeling van de staat van de auto wordt door dat beleid niet toegekomen.

Deel deze pagina: