Onderzoek naar goodwill bij overdracht huisartsenpraktijken

De minister van VWS heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het betalen voor goodwill bij de overdracht van huisartsenpraktijken. Hoewel het berekenen van goodwill verdwenen leek te zijn, komt het de laatste jaren toch weer voor dat goodwill wordt berekend, met name bij de overdracht van praktijken in stedelijke gebieden.

In het verleden is er een goodwillfonds opgezet waar huisartsen die goodwill hadden betaald bij overname van een praktijk een aanspraak op kregen. Daar stond tegenover dat zij bij overdracht van hun praktijk geen goodwill in rekening zouden brengen. Een verbod op het in rekening brengen van goodwill bij de overdracht van een praktijk is er echter nooit gekomen.
Volgens de onderzoekers heeft goodwill geen prijsopdrijvend effect op de kosten van de gezondheidszorg. Toch vindt de minister het betalen van goodwill in de huisartsenzorg ongewenst, ongeacht de omvang van de betaling. Daarom laat zij de juridische mogelijkheden om goodwill tegen te gaan onderzoeken. Omdat de eerste signalen niet optimistisch stemmen, laat de minister ook kijken naar alternatieve beleidsmaatregelen. Tegen het einde van het jaar verwacht de minister met nadere informatie te kunnen komen.

Deel deze pagina: