Sportaccommodatie

In een procedure over de toepassing van het lage tarief omzetbelasting heeft de rechtbank geoordeeld dat ook mobiele locaties als sportaccommodatie kunnen gelden. Het lage tarief geldt voor het verlenen van het recht om gebruik te maken van sportaccommodaties. De accommodatie moet zijn ingericht op het beoefenen van de sport zelf of worden gebruikt voor het verblijf van de deelnemers voor of na het beoefenen van de sport. De procedure had betrekking op een ondernemer die een evenementenbureau exploiteerde. Het bedrijf organiseerde diverse buitenactiviteiten als teambuildinguitjes en sportieve evenementen. De activiteiten vonden plaats op zee, op het strand en in de duinen. De ondernemer maakte gebruikt van mobiele voorzieningen die door hem op een bepaalde locatie werden opgebouwd en dienden als start- en eindpunt voor de activiteiten. De rechtbank oordeelde dat in het merendeel van de gevallen deze voorzieningen waren aan te merken als sportaccommodatie. Ook de gebruikte markeringen om delen van het strand af te zetten voor de duur van de bepaalde activiteiten kwalificeerden als sportaccommodatie.

Vervolgens beoordeelde de rechtbank of de activiteiten kwalificeerden als sportbeoefening. Daarvoor is niet vereist dat sprake is van intensieve sportbeoefening of van sportbeoefening in competitieverband. Ook is niet relevant of voor de deelnemers het recreatieve aspect of het sportieve aspect voorop staat. Gelet op de aard van de activiteiten was sprake van sportbeoefening. Op die activiteiten was het verlaagde tarief van toepassing.

Deel deze pagina:
Geschreven door