Concurrerende werkzaamheden tijdens ziekte reden voor ontslag

De kantonrechter heeft op verzoek van een werkgever de arbeidsovereenkomst met een arbeidsongeschikte werknemer ontbonden. De werkgever had van andere werknemers gehoord dat hun collega tijdens zijn arbeidsongeschiktheid bij een concurrerend bedrijf had gewerkt. De werkgever schakelde vervolgens een recherchebureau in om deze mededelingen te controleren. Geconfronteerd met de onderzoeksresultaten ontkende de werknemer dat hij voor derden had gewerkt. Volgens de kantonrechter had de werknemer moeten melden bij zijn werkgever en de bedrijfsarts dat hij meerdere malen verbleef bij een concurrerend bedrijf en dat hij daar enige activiteiten ontplooide. Al met al vond de kantonrechter voldoende aannemelijk dat de werknemer tijdens zijn arbeidsongeschiktheid en in strijd met zijn arbeidsovereenkomst concurrerende werkzaamheden bij een ander bedrijf heeft uitgevoerd. Dat was voldoende aanleiding om de arbeidsovereenkomst te ontbinden zonder toekenning van een vergoeding aan de werknemer.

Deel deze pagina:
Geschreven door